Kittelfjälls värdshus i tidningen Turist

Restaurang Kittelfjäll värdshus
Foto: Michael Engman

Kittelfjälls värdshus skildras i senaste numret av tidningen Turist. Restaurangen drivs av Jasper och Lotta Bergström i Kittelfjäll och ritades av Nordmark & Nordmark arkitekter på uppdrag av Kåbdalis invest. Byggnaden har en enkel och tydligt form, likt en lada, med en mörk fasadkulör som tydligt kontrasterar mot det omgivande vinterlandskapet. Insidan är robust och välkomnande och karaktäriseras av rymd, naturmaterial samt den färgstarka inredningen gjord av Lotta själv.

Foto Michael Engman

Ett utdrag från tidningen:

Det har snart gått fyra år sedan han och hustru Lotta bosatte sig i Kittelfjäll och tog värdshuset i bruk. En vän – byggherre – med stuga i Kittelfjäll hade drömt om en restaurang där det gick att äta vällagad mat med Jaspers signatur. (...) Ett stort hus, ritat av Luleå-baserade arkitekten Josefina Nordmark och inspirerat av en lada, stod snart klart invid vägen som leder vidare mot Norge: svart slamfärg på ytterväggarna, stora fönster mot söder, högt i tak och plats för kök, bar och matsal.
–Huset, som vi arrenderar, byggdes för oss och vi har haft fria händer att fylla det med innehåll, berättar Lotta. (...) Först styr vi dock stegen mot värdshusets matsal vars inredning med många udda detaljer får oss att förtjust höja på ögonbrynen.
–Jasper står för maten, jag väljer vinet, säger Lotta som numera är utbildad sommelier. Ekologiskt, hållbart producerat och med karaktär, är mina kriterier.

Läs hela artikeln här.