Eljest, Nordmark & Nordmark, Vittjärvshus, Kronanbacken, Luleå, trähus, wooden houses, kedjehus, järnvitriol, cellulosaisolering, hemma hos arkitekten, träfasad, trä
Foto: Sven-Åke Visén
Luleå

Kronanbacken

Nordmark & Nordmark arkitekters första projekt i egen regi, genom fastighetsutvecklingsbolaget Eljest.

Tre kedjehus i en sluttning intill elljusspåret på Kronanbacken i Luleå är resultatet av två års intensivt arbete. Anpassningen till platsen och den omgivande skogens karaktär har legat som grund för utformningen. När man rör sig i huset är skogen alltid närvarande. Husets dominanta riktning är i nord-sydlig riktning, när man kommer in i huset dras man upp och framåt mot skogen i fonden. Fönster är placerade i noggrant utvalda lägen för att rama in omgivningen och leda in ljus från olika riktningar.

Kök och vardagsrum är husets mittpunkt varifrån resterande rum nås. Rummet är uppdelat i två nivåer med vardagsrummet högre upp med kontakt mot skogen och kök på entrénivån med kontakt mot gatan. I mötet mellan de två nivåerna ligger tillagningsytorna som blir en rumsavdelare som visuellt skärmar av ytorna från varandra samtidigt som de delar samma tak.

Ett viktigt mål har varit att göra husen flexibla för att de ska kunna förändras över tid efter de boendes behov. Mot gatan ligger ett flexibelt rum som har haft arbetsnamnet "drömrummet". Rummet går tillsammans med badrummet på nedre nivån att dela av från resten av huset för att, utöver möjligheten att vara sovrum, fungera som separat bostad med pentry, som lokal för det lilla företaget eller ateljé. 

Huset är byggt med stomme av trä och isolering av cellulosa. Alla material och uppbyggnader av väggar, golv och tak har noga utvärderats utifrån hållbarhet, boendemiljö och kostnad. Fasaden är behandlad med järnvitriol för att smälta in mot skogen och samtidigt minska behovet av underhåll. Interiört är väggar och tak beklädda av hårdvaxoljad furupanel eller obehandlad furuplywood. Golvet är till största del ljus linoleum, med accenter av grå plattor och som tillval en textilmatta i ullkvalitet. 

  • Program 3 st kedjehus
  • Status Färdigställt
  • Byggår 2019
  • Byggherre eljest
  • BTA 520 m²