Ambassadresidens, Nordmark & Nordmark, Swedish embassy, Santiago de Chile, Svenska ambassaden i Chile, Josefina Nordmark, Åke E:son Lindman
Foto: Åke E:son Lindman
Santiago de Chile

Ambassadresidens Santiago de Chile

Ambassadresidenset ligger på en sluttande tomt med fantastisk utsikt över bergen och Santiago i dalgången i väster.

Det öppna, karga norrbottniska landskapet fanns med som inspirationskälla när projektet tog form — vita björkstammar, is, vatten och ljus. Residenset skall signalera öppenhet till besökaren, både exteriört och interiört. Horisontella skivor i samspel med vertikala pelare och väggpartier skapar en tydlig gestalt, ståtlig utan att vara pompös.

Hösten 2002 utlyste Statens Fastighetsverk en tvåstegstävling om utformningen av ett nytt residens i Santiago de Chile. Förslaget Trandans av Josefina Nordmark arkitekt SAR/MSA utsågs till vinnare. Byggnaden stod klar sommaren 2006 och innehåller lokaler för representation och en privat del med ambassadörens bostad. Ur juryns motivering:

Förslagets styrka är att det på ett enkelt och osökt sätt lyckats balansera praktiska funktioner med poetisk rumsbehandling.

En halvplanslösning löste programmets önskemål om en uppdelning mellan privat och offentligt på ett naturligt sätt och tog tillvara tomtens förutsättningar. Alla våningsplan har markkontakt och den privata bostaden får en privat trädgård i tomtens östra del. Enkelhet i detaljer och materialmöten har eftersträvats. Byggnadens interiör innehåller få material och färger för att skapa en tidlös och lugn bakgrund till inredning och konst.

  • Status Färdigställt
  • Byggår 2006
  • Byggherre Statens fastighetsverk
  • BRA 650 m²