Nordmark-Nordmark-porträtt-grupp-Umeå
Maja Hallén, Mi von Ahn och Nina Bäckström

2022-10-01 Nu öppnar vi vårt efterlängtade kontor i Umeå och vi hälsar Maja Hallén, Mi von Ahn och Nina Bäckström välkomna till vårt team!

Maja och Nina är arkitekter utbildade vid arkitekthögskolan i Umeå och Mi är byggnadsingenjör med inriktning arkitektur, utbildad vid Umeå Universitet. De har många års erfarenhet av branschen och av att jobba tillsammans. Steget att öppna ett kontor i Umeå med Maja, Mi och Nina på plats kändes helt rätt, som oss andra så brinner de för att göra skillnad här i norra Norrland. 

Från och med första oktober sitter vi på Rådhusesplanaden 16 i centrum. 

Snacka om Affärer Almi Josefina Nordmark

2021-03-15

– ”En byggnad kan vara jättevacker att se på och det är en viktig del i det hela. Men det absolut viktigaste är att människorna som ska vistas i byggnaden mår bra, och det gör de om det är bra arkitektur.”

Om du vill veta mer om hur vår VD Josefina Nordmark tänker runt arkitektur så lyssna gärna när hon gästade senaste avsnittet av podcasten "Snacka om affärer" som ges ut av Almi företagspartner.

Artikel i Norrbottens affärer

Avsnittet på Spotify

Nordmark-Nordmark-Nyhet-Jubileumsmärke
Nordmark & Nordmark firar 10 år!

2021-01-11

Ett händelserikt år är nu bakom oss, och ytterligare ett händelserikt år ligger framför våra fötter. För oss på Nordmark & Nordmark innebär 2021 att vi firar vårt 10-årsjubileum (!) och vi kommer under året bjuda in er på en resa genom vår historia och visa var vi kommer ifrån.
Häng med!

Kronanbacken exteriör
Josefina Nordmarks hem på Kronanbacken i Luleå.

2020-03-26

Nordmark & Nordmark arkitekter är aktuella på SVT 2 i den andra säsongen av programmet Hemma hos arkitekten. Josefina Nordmark och hennes hus på Kronanbacken i Luleå porträtteras i det femte avsnittet. Huset är ett av tre kedjehus som arkitekterna på Nordmark & Nordmark uppfört i egen regi under 2019 genom fastighetsutvecklingsbolaget Eljest. Målet med husen har varit att skapa generösa, hållbara och vackra bostäder inom en snäv budget. Tv-teamet tittar även på andra projekt som kontoret arbetat med och besöker Kv Tallen i Piteå, ett kvarter med hyresrätter med stomme av trä som är uppfört av Lindbäcks.

Programmet Hemma hos arkitekten besöker arkitekter i deras unika hem och låter tittaren ta del av deras tankar om vad som gör ett hus till ett gott hem. Programserien började sändas den 4 mars och avsnittet med Josefina Nordmark sänds den 1 april kl. 20:00 men kan ses på SVT Play redan den 18 mars.

Nordmark & Nordmark arkitekter, Kv Jakten, Nyköping, Lindbäcks, flerbostadshus,

2020-02-21

På uppdrag av Dalhälls fastigheter har Nordmark & Nordmark arkitekter ritat ett bostadskvarter med 104 hyresrätter och en lokal på Brandholmen i Nyköping.

Brandholmen är ett bostadsområde i Nyköping med varierande bebyggelse som vuxit fram sedan 90-talet utifrån målbilden "Trädgårdsstad". Kvaretet Jakten har en tydligt stadsmässig karaktär med markerade socklar och förhöjd sockel samtidigt som varierande fasader, fasadliv och våningsantal bryter upp kvarteret i mindre enheter och ger ett föränderligt gaturum med inslag av växtlighet. Gården har mycket växtlighet och mindre rumsbildningar som ger de boende plats för uteaktiviteter. Noga placerade öppningar mellan husen skapar siktlinjer mot vattnet, omkringliggande gator och det angrändande skogspartiet. Byggnadernas stomme och stora delar av fasaderna består av trä och kvarterets färgpalett är inspirerad av den omgivande naturen. Projektet är framtaget i samarbete med Lindbäcks bygg.

Nordmark & Nordmark Skellefteå
Ida Wänstedt, Moa Öst och Annelie Jönsson

2020.01.29

Nordmark & Nordmark Arkitekter, som under 2018 öppnade kontor i Skellefteå, fortsätter att utvecklas och växer nu med två personer och nya lokaler på Stationsgatan. - Vi ser Skellefteå som en spännande plats att vara på. Det händer mycket här och det finns höga ambitioner och ett positivt och kreativt klimat, säger Moa Öst, kontorschef i Skellefteå.

Arkitektbyrån Nordmark & Nordmark har sin bas i Luleå, men har uppdrag över hela landet. Under hösten 2018 etablerade företaget kontor i Skellefteå i samband med att Moa Öst rekryterades som arkitekt. Nu växer kontoret med två personer. Arkitekt Ida Wänstedt från Luleå-kontoret flyttar till Skellefteå och bosätter sig här, och Annelie Jönsson, designer med inriktning på varumärkesutveckling, välkomnas också. Ida Wänstedt har varit heltidsanställd på Luleå-kontoret sedan 2015 och är utbildad arkitekt vid Umeå universitet. Hon har stor erfarenhet av flerbostadshus i centrala lägen, tidiga skeden och dialog i detaljplaneprocesser. Annelie Jönsson är utbildad produktdesigner i Sydney, Australien. Innan hon bestämde sig för att bosätta sig i Skellefteå har hon bland annat jobbat globalt som designstrateg och med konsumentanalys för Sony Ericsson. Men hon har även bakgrund som strateg och designer inom ett flertal inriktningar på nationell och internationell nivå. Lokalt har hon bl a tillfört varumärkesutvecklingen och designen av platsvarumärket Skellefteå under sin tid på varumärkesbyrån Krux.

- Vi ser fram emot att fortsätta utveckla kontoret i Skellefteå som en del i vår övergripande företagsvision. För oss handlar det om att vara en ansvarstagande samarbetspartner i en omsorgsfull stadsomvandling i Skellefteå, där det just nu händer väldigt mycket positivt. Nu är vi två arkitekter på Skellefteåkontoret, och tillsammans med Annelie kommer vi att kunna stärka oss med att tolka arkitektur ur ett varumärkesbyggande perspektiv. Hon kompletterar oss i vår ambition att verka inom arkitektur, inredning/design och samhällsuppbyggnad, säger Moa Öst.

Även Luleåkontoret rekryterar. Här börjar Evelina Engman, civilingenjör i Arkitektur. I Skellefteå är Nordmark & Nordmark, som nyligen flyttat in i nya lokaler på Stationsgatan, aktuella med bostadskvarteret Frigg och kontorshuset som byggs på Strömsör. Och fler projekt är på gång.

- I Luleå har vi byggt kedjehus i egen regi med ett tydligt hållbarhetsfokus. Vi är sugna på att driva ytterligare ett sådant projekt och letar nu en lämplig tomt. Skellefteå är en av platserna vi tittar på, säger Ida Wänstedt.

Nordmark & Nordmark är även en av tre nominerade till det nya priset ”Årets SmartUp” i Skellefteå. Vinna- ren presenterar på Alvargalan som äger rum på fredag.

Restaurang Kittelfjäll värdshus
Foto: Michael Engman

2019.11.29

Kittelfjälls värdshus skildras i senaste numret av tidningen Turist. Restaurangen drivs av Jasper och Lotta Bergström i Kittelfjäll och ritades av Nordmark & Nordmark arkitekter på uppdrag av Kåbdalis invest. Byggnaden har en enkel och tydligt form, likt en lada, med en mörk fasadkulör som tydligt kontrasterar mot det omgivande vinterlandskapet. Insidan är robust och välkomnande och karaktäriseras av rymd, naturmaterial samt den färgstarka inredningen gjord av Lotta själv.

Foto Michael Engman

Ett utdrag från tidningen:

Det har snart gått fyra år sedan han och hustru Lotta bosatte sig i Kittelfjäll och tog värdshuset i bruk. En vän – byggherre – med stuga i Kittelfjäll hade drömt om en restaurang där det gick att äta vällagad mat med Jaspers signatur. (...) Ett stort hus, ritat av Luleå-baserade arkitekten Josefina Nordmark och inspirerat av en lada, stod snart klart invid vägen som leder vidare mot Norge: svart slamfärg på ytterväggarna, stora fönster mot söder, högt i tak och plats för kök, bar och matsal.
–Huset, som vi arrenderar, byggdes för oss och vi har haft fria händer att fylla det med innehåll, berättar Lotta. (...) Först styr vi dock stegen mot värdshusets matsal vars inredning med många udda detaljer får oss att förtjust höja på ögonbrynen.
–Jasper står för maten, jag väljer vinet, säger Lotta som numera är utbildad sommelier. Ekologiskt, hållbart producerat och med karaktär, är mina kriterier.

Läs hela artikeln här.

 

Nordmark & Nordmark arkitekter, TALL, venedigbiennalen 2018, utställning, installation, Plots Prints Projections, Serra dei Giardini, Svenskt trä, swedish wood, Folkhem, Venedig, Venice, CNC, Sveriges Arkitekter

2019.10.15

Nordmark & Nordmarks bidrag till utställningen Plots Prints Projections, som hölls under arkitekturbiennalen i Venedig 2018, kommer till Skellefteå.

Utställningen Plots Prints Projections — Displaced som i maj avslutade sin vistelse på Form/Design Center i Malmö reser ut i Sverige och anländer som första stopp i Skellefteå den 22 oktober. Vårt bidrag TALL kommer att medverka och vi finns på plats för att berätta om vår process. 

Glöm inte att anmäla er till invigningen, senast den 17 oktober genom att skicka ett mail till kundtjanst@skelleftea.se

Eljest, Nordmark & Nordmark, Vittjärvshus, Kronanbacken, Luleå, trähus, wooden houses, kedjehus, järnvitriol, cellulosaisolering, hemma hos arkitekten, träfasad, trä

2019.09.26

Kronanbacken är ett av de hus som kommer att visas i den kommande säsongen av SVT:s uppskattade serie Hemma hos arkitekten

Lagom i tid till att Josefina hade hunnit flytta in i sitt nya kedjehus kom SVT på besök för att spela in ett avsnitt till den kommande säsongen av Hemma hos arkitekten, där Josefina kommer att medverka. Håll utkik i tablåerna till våren efter sändningsstart.

Nordmark & Nordmark, tillsammans med byggherren eljest och alla vi på kontoret är väldigt glada och stolta över att få visa upp att hållbara och kvalitativa bostäder inte behöver kosta skjortan och att det finns intressanta projekt utanför storstadsregionerna.  

Nordmark & Nordmark arkitekter, Architect's declare, Sweden, Climate & Biodiversity Emergency

2019.09.24

Med initiativ av Sveriges Arkitekter står Nordmark & Nordmark tillsammans med 25 andra arkitektkontor som värdar för ställningstagandet Swedish Arcitects Declare. Över 200 arkitektkontor i Sverige har redan signerat. Samla ditt kontor och gör det ni med!

Stora klimatförändringar är tillsammans med pågående förlust av biologisk mångfald en av de största utmaningarna i vår tid — en dubbel kris. Hur vi utformar byggnader och samhällen har stor inverkan på miljön och byggindustrin står idag för nästan 40 procent av energirelaterade koldioxidutsläpp (CO₂). Dessutom har byggsektorns alla delar och faser av projekt en betydlig påverkan på såväl landskap som miljö.

Om vi ska kunna möta samhällets behov utan att överskrida jordens ekologiska resurser, kommer det att krävas ett paradigmskifte inom bygg- och samhällsbyggarbranschen. Tillsammans med kunder och byggherrar kommer vi att behöva utveckla och utforma våra byggnader, möbler, städer, landskap, samhällen och infrastruktur som odelbara enheter i ett större, ständigt förnybart och självförsörjande system.

Den forskning och teknik som behövs för att påbörja en omställning finns redan nu tillgänglig, men vi saknar en kollektiv ansats för att implementera dem. Vi ser denna brist och åtar oss att gemensamt verka för att stärka våra arbetsmetoder och skapa arkitektur som i alla skalor har en mer positiv inverkan på världen, med hänsyn till miljö och klimatpåverkan.

#architectsdeclare

Nordmark & Nordmark arkitekter, Skellefteå, Josefina Nordmark, Ida Wänstedt, Moa Öst, arkitekt,
Foto: Paulina Holmgren

2019.09.20

Nordmark & Nordmark har nu två arkitekter på kontoret i Skellefteå.

Ida Wänstedt flyttar från Luleå för att ansluta sig till Skellefteåkontoret. Ida har jobbat heltid på Nordmark & Nordmark sedan 2015 och har stor erfarenhet inom bostadsprojekt i centrala lägen. Hon arbetar bland annat med kvarteret Frigg vid Nygatan i centrala Skellefteå som ska bebyggas med lokaler, hyresrätter och ett trygghetsboende.

– Skellefteå är en spännande plats att vara på och vi vill vara del av den utvecklingen som sker här. Det känns jättebra att flytta hit, säger Ida Wänstedt.

Tillsammans med Moa Öst kommer Ida Wänstedt att arbeta från kontoret på The Great Northern på Storgatan 53 från och med september, innan de i början av november flyttar in i nya lokaler på Stationsgatan 7.

Nordmark-Nordmark-Nyhet-Jenny-Övergångar-01

2019.08.12

Ett verk av Jenny Nordmark

På Nationalälvens dag den 17 augusti kommer ett rött klot att sjösättas i Torneälven och med start i Kurravaara, Kiruna kommun, inleds klotets vindlande färd efter älven och resan mot Bottenviken.

Vilken väg och hur lång tid färden tar går inte att förutspå då naturen med älvens oförutsägbara krafter och människans mer eller mindre påverkan av dess färd, i det större perspektivet den pågående klimatkrisen och i det lokala, människorna som bor och verkar längs älven är en vital del av verkets presentation. Klotet kan antingen följa Torne älv ner till Haparanda eller ta sig genom bifurkationen Tärendö älv vidare till Kalix älv. Kalix- och Torneälven mynnar båda ut i Bottenviken och är nationalälvar vilket innebär att de är skyddade från vattenkraftsutbyggnad. Idag är fritt strömmande vatten som ett resultat av mänsklig reglering en av världens mest hotade biotoper.

Klotets färd kommer dels att vara möjlig att följa fysiskt i landskapet, dels digitalt på konstmuseets webbplats genom en GPS som förmedlar färdvägen söderut via en satellit vid Nordpolen.

Du som ser klotet får gärna dela med dig av bilder i sociala medier under #älvklotet

Länkar:

Jenny Nordmark

Konstmuseet i norr Övergångar

Etc Höstens konst — strömmande vatten och stulna verk

 

Eljest-invigning-01

2019.07.05

Nordmark & Nordmark arkitekter och eljest är mycket stolta över att första huset på Kronanbacken i Luleå, byggt i egen regi, står färdigt! Vi firade med mingel där vi bjöd in alla som varit inblandade i projektet.

Husen är byggda i samarbete med Vittjärvshus. Hållbarhet och en hög arkitektonisk målsättning har varit ett bärande koncept genom hela processen. Företagsnamnet eljest är en påminnelse till oss själva att tänka annorlunda och ifrågasätta normer och tankegångar. Vi är mycket nöjda med resultatet och hoppas att Josefina Nordmark som ska flytta in kommer känna sig tillfreds med sitt nya hus.

 

TALL, Nordmark & Nordmark, Venedigbiennalen 2018, Form/Design Center
Foto: Daniel Engvall

2019.04.20

Nordmark & Nordmark är aktuella i utställningen Plots Prints Projections — Displaced som visas på Form/Design Center i Malmö. De sex verken som ingår i utställningen är framtagna genom samarbete mellan arkitektkontor och träindustrin.

Utställningen är en omarbetad version av Plots Prints Projections som visades under Venedigbiennalen 2018. Nordmark & Nordmarks bidrag TALL som stod upp i Venedig, kommer istället att visas liggande i Malmö. Den nya platsen och positionen gör att stammen går att uppleva på ett helt nytt sätt och skapar nya associationer.

TALL visualiserar kontrasten mellan trädarten tall som enskild organism och råvaran trä samt, i förlängningen, synen på skogen som ett habitat för växter och djur och/eller skogen som en resurs för hållbart byggmaterial. På svenska byter till och med tallen namn till furu när trädet omvandlas till virke. Denna individ har vuxit upp i byn Storsträsk, Norrbotten. Genom att dela stammen och applicera modern CNC-teknologi tillåts industri och natur att överlappa varandra. Träets råa yta kombineras med ett symmetriskt och precisionsskuret mönster som efterliknar naturligt förekommande insektsmönster. Det naturliga förstärks genom det artificiella. TALL skapades som en platsspecifik installation till Venedigbiennalen 2018. Ett sex meter högt insektshotell och samtidigt en abstrakt modell av ett flerbostadshus. Nu, tagen ur sitt sammanhang, en fallen fura.

Verken, som har fraktats från Italien efter biennalens avslutande, kommer nu att ingå i en vandringsutställning som kommer att visas runt om i Sverige med första stopp på Form/Design Center i Malmö.  

Länkar:

Form/Design Center Plots Print Projections — Displaced

Nordmark & Nordmark arkitekter, Repisvaara, LKAB, Lindbäcks, flerbostadshus, Gällivare, Industriellt byggande

2019.04.17

Nordmark & Nordmark har ritat flera projekt i Gällivare i samband med stadsflytten som sker på grund av malmbrytningens konsekvenser. Flera projekt börjar bli färdigställda så hela kontoret passade på att åka på studieresa.

Repisvaara är ett av de nya områdena i Gällivare som kommer att växa i takt med att sprickbildningen utökar sig, och Nordmark & Nordmark har i omgångar ritat över 250 lägenheter med Lindbäcks som entreprenör. Träfasader i mörka dova färger på enkla volymer utplacerade i vinklar mot varandra ligger utspridda med berget Dundret till utsikt.

Forsbacken är ett annat projekt i Gällivare vi ritat, där vi också projekterade husen med LKAB som byggherre och Nåiden bygg som entreprenör. Fyra karaktäristiska volymer med tegelfasad ligger utmed Vassaraälvens porlande vatten ett stenkast från lasarettet. 62 stycken hyresrätter med genomtänkta planer och stora ljusinsläpp.

Nordmark-Nordmark-Nyhet-Jenny-Verksamhet-01

2019.03.14

Ett verk av Jenny Nordmark och Gustav Nordmark.

I Verksamhet möter Kiruna stadshus Igloo det nya stadshuset Kristallen. Båda kan ses som symboler för Kiruna stad och konsekvens­erna av gruvverksamheten. Igloo, vid kanten av staden med utsikt mot gruvan och fjällvärlden rivs och Kristallen byggs vid en nedlagd gruva – båda på historisk samisk mark. Stadshusen är i början och slutet av sina livscykler, med sina blottade huskroppar och innandömen har de få avtryck från mänsklig verksamhet och tillägg. Det ena tömt på innehållet, det andra ännu inte helt fyllt.

Filmen i verket visar Igloo från de sista månaderna med full verksamhet, fram tills det tömts inför rivning. Verksamhet och vardagsliv bland tjänste­män, kirunabor och besökare som under 50 år bidragit till dess särprägel. Här syns tidens gång, personliga val och funktionella lösningar av mer eller mindre temporär karaktär. Tillsammans med filmen hörs en inläsning av Klockspelets loggbok som hittades på stadshusets vind. Loggboken skrevs 1985–2006 och berättar om det dolda strävsamma arbetet med att få klockorna att spela och uret att gå.

I verket har gardiner, som under olika årtionden funnits i tjänsterummens och salarnas fönster, tagits tillvara. Vissa utbytta till personliga och andra beställda via upphandling. De har inget värde ur byggnadsantikvarisk synvinkel men har hängt som fond under många arbetsdagar och har en materiell kvalité. Av gardinerna har fem kvinnor från Kiruna skapat en stor rana tillsammans, där samisk och svensk hantverkstradition möts.

Länkar:

Jenny Nordmark

Gustav Nordmark

Norrbottenskuriren Minnen från Kiruna stadshus

Eljest, Nordmark & Nordmark, Vittjärvshus, Kronanbacken, Luleå

2019.02.27

Nordmark & Nordmark arkitekters första egen regi-projekt byggs nu i Vittjärvshus fabrik utanför Boden och det ser riktigt bra ut! De tre kedjehusen prefabriceras i väggblock vilket ger en effektiv byggprocess. Stomme, fasad, isolering och interiöra material är träbaserade för att husen ska vara bra utifrån miljö- och hälsoaspekt. Arkitekturen är robust och varm med mycket kontakt ut mot den angränsande skogen.

Byggherre är eljest AB som ägs och drivs av anställda på Nordmark & Nordmark med målet att bygga hållbara och prisvärda bostäder med hög arkitektonisk skärpa. Vittjärvshus har levererat hus sedan 1975 som byggs av lokal furu i deras egen fabrik.

2019.01.24

Josefina Nordmark, arkitekt och adjungerad professor, kommer att vara processledare för kursen Turistanläggningars form och funktion vid Luleå Tekniska Universitet. Syftet med utvecklingsprogrammet är att höja turismentreprenörens kompetens och lyfta fram design och arkitektur som ett redskap för ökad konkurrenskraft, bättre affärer och tillväxt. Programmet sker i nära samverkan med Swedish Lapland Visitors Board.

Turismen får allt större betydelse för norra Norrlands utveckling. Samtidigt blir resenärer mer och mer medvetna i sina val. Josefina Nordmark kommer som processledare att utbilda entreprenörer inom besöksnäringen om betydelsen av arkitektur och design för att höja kvaliteten och konkurrenskraften i deras turistanläggningar. Entreprenörerna lär sig göra medvetna val med form och funktion som utgångspunkt, där plats, ursprung och historik finns med som naturliga ingredienser.

Länkar:

Luleå Tekniska Universitet Turistanläggningars form och funktion

Nordmark & Nordmark arkitekter, Sebastian Sjöström, arkitekt

2018.05.18

Sebastian Sjöström är Nordmark & Nordmark arkitekters senaste rekrytering. Sebastian har precis tagit examen från utbildningen Civilingenjör arkitektur vid Luleå tekniska universitet med examensarbetet Arkitektoniska kvaliteter i ett kallt klimat: Ett gestaltningsförslag baserat på principer och strategier för klimatanpassat bostadsbyggande. Sebastian har under sin studietid varit praktikant på Nordmark & Nordmark och är med sin kunskap inom arkitektur och byggnadsfysik ett välkommet tillskott till vårt team.

Nordmark-Nordmark-Nyhet-Bygg-för-sverige-01

2018.09.07

Nordmark & Nordmark föreläser på Boverkets informationsdag "Bygg för Sverige!" om våra erfarenheter att vara byggherre genom företaget eljest. Vi pratade om hållbart byggande, trä som byggmaterial och utmaningar vi ställts inför — bland annat kopplat till finansieringen och fördelarna med statliga kreditgarantier.

Vi ville lära oss mer, kunna välja material, energilösningar, påverka byggkostnader och arbetsmetoder. Det stora målet var att långsiktigt bygga hållbart. Val av mycket trä var då naturligt. Det är en råvara som det finns gott om i Sverige och som vi kan använda mer av i byggandet på många olika sätt. (...) Vi ville vara med hela vägen i byggskedet och vi hade god hjälp av statens kreditgarantier för att skapa ekonomisk stabilitet i byggprojektet. Det har varit väldigt lärorikt, vikten av att tänka efter före, kan inte nog understrykas. Det har man igen under hela byggprocessen. Vi har nu också en större förståelse för att entreprenörerna också vill vara med tidigt och vad man kan vinna på det.

Josefina Nordmark

Övriga talare under dagen var Björn O. Nilsson ‒ landshövding i Norrbottens län, Anna-Stina Nordmark Nilsson ‒ VD vid Lulebo, Sofia Moberg och Anna-Karin Abrahamsson ‒ länsstyrelsen i Västerbotten, Per Eriksson ‒ projektledare för Kirunabostäder, Esa Norojärvi ‒ VD vid TOPbostäder och Karin Ahnqvist ‒ kommunchefen i Robertsfors och VD i Robertsfors bostadsbolag.

2018.08.24

Nordmark & Nordmark arkitekter etablerar sig i Skellefteå i samband med rekryteringen av arkitekten Moa Öst.

Moa har stor erfarenhet och bred kompetens från att ha jobbat med många olika typer av projekt. Hon har varit inblandad i flera kända byggnader i Skellefteå under sin tid på Tyréns och Consultec, till exempel Brygg CC, Skellefteå Bryggeri och Skellefteå Industrihus.

– Det känns jätteroligt att ha Moa med i vårt team, hon är helt rätt rekrytering för oss, en erfaren och skicklig arkitekt med erfarenhet från många olika typer av projekt, säger Josefina Nordmark, vd.

Nordmark & Nordmark arbetar nu med kvarteret Frigg i centrala Skellefteå, där Lindbäcks är byggherre för 148 lägenheter, däribland ett trygghetsboende. Nordmark & Nordmark har även planer på ett projekt i egen regi genom bolaget eljest där man vill skapa radhus som är prisvärda och innebär hållbart boende.

– Nordmark & Nordmark är ett arkitektkontor med många spännande och modiga idéer vilket kändes lockande för mig, till exempel att kontoret driver projekt i egen regi. Att Nordmark & Nordmarks högt ställda arkitektoniska ambitioner går hand i hand med hållbarhetsfrågor och miljö känns också helt rätt för mig, säger Moa Öst. 

Nordmark & Nordmark arkitekter, TALL, venedigbiennalen 2018, utställning, installation, Plots Prints Projections, Serra dei Giardini, Svenskt trä, swedish wood, Folkhem, Venedig, Venice, CNC, Sveriges Arkitekter, Form/Design center

2018.05.18

Nordmark & Nordmark deltar i Greenhouse Garden — Reflect Project Connect i Venedig.

Evenemanget i växthuset Serra dei Giardini pågår under årets arkitekturbiennal i Venedig med temat ”Free space”. Evenemanget ska lyfta träarkitekturen och ge exempel på hur samarbeten mellan träindustrin och arkitekter kan vara en väg mot mer hållbart byggande och är framtagen av Sveriges Arkitekter, Svensk Trä, Träbyggnadskansliet och Trästad Sverige.

Utställningen Plots Prints Projections är en del av evenemanget och består av sex verk som är skapade av arkitektkontor i samverkan med träindustrin. Kurator är Ulrika Karlsson, landskapsarkitekt LAR/MSA. Nordmark & Nordmarks bidrag är TALL, ett sex meter högt insektshotell som vill visa på tallens materialitet och egenskaper som byggmaterial för människor och samtidigt som hem för insekter, och del av ett biotop. Tallen som furu och tallen som träd.

Verket är framtaget i samarbete med Norra Skogsägarna och Trisco Specialsnickeri.

Länkar:

Om utställningen Reflect Project Connect

Arkitekten Digitalt och trä blir svenskt tema på Venedigbiennalen

Svenskt Trä Spännande möten under biennalen i Venedig

Nordmark & Nordmark arkitekter, Kv Rönnen, Piteå, Lindbäcks, flerbostadshus, stadsbyggnad

2018.04.05

Nordmark & Nordmarks förslag blev vinnaren i markanvisningstävlingen för kvarteret Rönnen i centrala Piteå.

Tillsammans med Lindbäcks har Nordmark & Nordmark ritat ett nytt bostadskvarter på Nytorget med närmare 200 lägenheter i centrala Piteå. Pia Larsson, handläggande arkitekt, fortsätter arbetet med planering och utformning av projektet med ”den lilla trästaden” som bärande koncept. Målet är att Nytorget på ett naturligt sätt ska bli en del av Piteås stadsbild och samtidigt bidra med något nytt till stadsdelen. Nordmark & Nordmark är väldigt stolta med kvarteret Tallen och glada att, genom kvarteret Rönnen, få möjligheten arbeta med ännu en central tomt i Piteå. 

– Det är roligt att vara delaktig i Piteås fortsatta utveckling, säger Pia Larsson.