Villa Kronanbacken, skog. Hemma hos arkitekten. Eljest. Josefina Nordmark
Foto: Jonas Westling
Luleå

Kronanbacken

De tre kedjehusen på Kronanbacken i Luleå är Nordmark & Nordmarks arkitekters första projekt i egen regi, genom det egna fastighetsutvecklingsbolaget Eljest.

Projektet började utifrån en tomt med fantastiskt läge direkt intill skidspår och nära Luleå centrum. Tomten hade lämnats obebyggd på grund av att andra byggherrar bedömt den för kostsam att bygga på. Marken sluttade och Luleå kommun krävde att arkitekturen på platsen ska anpassas efter terrängen.

Anpassningen till platsen och närheten till naturen blev grunden för hela projektet och tomtens speciella förutsättningar blev projektets styrka. Husets dominanta riktning är i nord-sydlig riktning, när man kommer in i huset dras man upp och framåt mot skogen i fonden. Fönster är placerade i noggrant utvalda lägen för att rama in omgivningen och leda in ljus från olika riktningar. Planlösningen följer sluttningen och är uppdelad i två nivåer, när man rör sig i huset är skogen alltid närvarande. 

Den omgivande skogen och en enkel, avslappnad livsstil nära naturen har legat som grund för utformningen. Kulörer, material och texturer är inspirerade av den karga och steniga tallskogen på Ormberget runt om Kronanbacken. Exteriört är husen är insmugna i landskapet och relaterar mer till skogsmarken bakom än villabebyggelsen runt om.

Kök och vardagsrum är husets mittpunkt varifrån resterande rum nås. Rummet är uppdelat i två nivåer med vardagsrummet högre upp med kontakt mot skogen och kök på entrénivån med kontakt mot gatan. I mötet mellan de två nivåerna ligger tillagningsytorna som blir en rumsavdelare som visuellt skärmar av ytorna från varandra samtidigt som de delar samma tak.

Grundfilosofin för Eljest, Nordmark & Nordmark arkitekters fastighetsutvecklingsbolag, är att skapa bostadsarkitektur med tydligt hållbarhetsfokus, både utifrån miljö och sociala aspekter, med effektiva tillverkningsmetoder som kan hålla nere priset. Ett viktigt mål har varit flexibilitet, husen ska kunna förändras över tid efter de boendes behov. En del av husen går att dela av från resten av huset för att kunna fungera som separat bostad med pentry eller som arbetsplats för det lilla företaget. 

Huset är byggt med stomme av trä och isolering av cellulosa. Alla material och uppbyggnader av väggar, golv och tak har noga utvärderats utifrån hållbarhet, boendemiljö och kostnad. Fasaden är behandlad med järnvitriol för att smälta in mot skogen och samtidigt minska behovet av underhåll. Interiört är väggar och tak beklädda av hårdvaxoljad furupanel eller obehandlad furuplywood. Golvet är till största del ljus linoleum, med accenter av grå plattor och som tillval en textilmatta i ullkvalitet.

Husen på Kronanbacken visas i avsnitt 5, säsong två av Hemma hos arkitekten i SVT. Josefina Nordmark som flyttat in i ett av husen berättar om projektet och hennes syn på bostadsarkitektur.

  • Program Kedjehus
  • Status Färdigställt
  • Byggår 2019
  • Byggherre Eljest
  • Antal enheter 3
  • BTA 520 m²