Nordmark & Nordmark arkitekter, fritidshus, stuga, skärgård, Blåbärsgrund, Josefina Nordmark, summer house, archipelago
Kalix skärgård

Blåbärsgrund

På en södervänd strandtomt på en liten ö vid Kalixälvens mynning, där vackert blåbärs- och lingonris täcker marken, ligger ett fritidshus gjort för ett enkelt och avkopplande skärgårdsliv. Två små hus på handgrävda plintar, för att göra så lite inverkan på naturen som möjligt. Material med litet krav på underhåll, t.ex. fasadpanel behandlad med en blandning av tjära, linolja och balsamterpentin, minimerar semesterns ”måsten”.

Huvudstugans långsträckta form maximerar kontakten med vattnet och skapar tillsammans med den lilla stugan och skogen en skyddad södervänd gård. Stora glaspartier från golv till tak låter naturen vara ständigt närvarande. Taksprång skärmar av solen från söder sommartid och här finns skyddade uteplatser i både väster och öster. De stora glaspartierna tar även hand om solvärmen under höst och vår och ger stugan behaglig inomhustemperatur utan ytterligare uppvärmning. Öppnas de två motstående dörrarna vädras oönskad värme snabbt ut. Den lilla stugan har även den stora glaspartier, som ger rummet karaktär av uterum, medan bastun har horisontella glasslitsar, som ramar in horisonten. Tjärlasyren ger fasaderna en kulör nära naturens egna färger, på avstånd är de två volymerna kamouflerade. 

Interiört har båda stugorna obehandlad furuplywood på väggarna, oljat furugolv och obehandlat furutak, material som åldras vackert och som tål att kallställas vintertid. Bastun har lavar av värmebehandlad asp och panel av andra sorteringens asp, lite kvistar ger mer liv åt den enfärgade ytan. El är indraget, färskvatten hämtas i den närliggande hamnen. Disken tas om hand på en diskbänk utomhus i anslutning till bastun, nära stranden. En renoverad kamin från 70-talet hjälper till att hålla huvudstugan varm. Det vedeldade bastuaggregatet är den lilla stugans enda värmekälla.

  • Program Fritidshus
  • Status Färdigställt
  • Byggår 2003 och 2008
  • Byggherre Privat
  • BRA 35 + 15 m²