Nordmark & Nordmark arkitekter, Höjdpunkten, Lerum, Förbo, Bostadspriset, nominering, arkitektur, Mikael Olsson, flerbostadshus
Foto: Mikael Olsson
Lerum

Höjdpunkten

Höjdpunkten är inspirerad av av omgivningens bergsformationer, en kompakt oregelbunden form som förändras beroende på vilket håll den betraktas från. En föränderlighet som även återfinns i betongens yta. Fasaden av betong med krossat återvunnet glas skiftar karaktär med årstid och väder, ibland mörk och matt, ibland skimrande och ljus.

Byggnadens åttakantiga form ger bostäder med utblickar åt flera håll och alla har nära kontakt med naturen. Målet har varit att skapa en energieffektiv byggnad med bostadskvaliteter och material hållbara över tid. Den kompakta huskroppen har en liten väggarea i förhållande till bostadsytan och fyrspännaren har en rationell och flexibel struktur med schakt placerade mot trapphuset. Flerbostadshuset innehåller 27 hyresrätter och ligger i området Norra Hallsås i Lerum. Förbo är byggherre och projektet har drivits som partnering med Skanska som entreprenör.

Höjdpunkten blev nominerat till Sveriges Arkitekters Bostadspris 2013 och till SAVGs arkitekturpris 2015 med motiveringen:

”Lägenhetsstorlekar, rum, och byggmetoder är standardiserade i de flesta hyresbostadsprojekt. Likriktning råder och få projekt skiljer sig från mängden. Punkthuset i Lerum använder alla förutsägbara delar, men har en sammansättning som är friskt oförutsägbar och komplex. Byggnadens åttahörniga normalplan består av fyra lägenheter, två spegelvända tvåor och två spegelvända treor. Hörnen kröker lägenheterna och skiljer nätt vardagsrum och kök. Fasadens sandwichelement, med ballast av återvunnet glas, glimmar eller är som motsats, i vissa partier, mattslipad. Ytorna är kontraster som framhäver byggnadens fasetter och förstärker dess skulpturala verkan.”
  • Program Hyresrätter
  • Status Färdigställt
  • Byggår 2013
  • Beställare Förbo
  • Certifiering Miljöbyggnad Silver
  • Antal lägenheter 27 st
  • BTA 2 640 m²