Nordmark & Nordmark arkitekter, Teknikens hus, Luleå, Södra hamn, science center, Trivia
Illustration: MIR
Luleå

Teknikens Hus

Nordmark & Nordmark har tillsammans med Utopia tagit fram en vision för hur framtidens Teknikens Hus i Södra Hamn i Luleå. Trivium, latin för "där tre vägar möts", är en byggnad på 4000 kvm som bjuder in till lärande, utforskande och möten.

Triviums tak är utformat som ett artificiellt landskap som besökare kan gå upp på och över. Byggnaden blir en förlängning av Södra hamnplan och skapar med sin form möjligheter för många olika aktiviteter — bland annat pulkabacke på vintern och läktare på sommaren. Placeringen på Södra hamn i Luleå gör byggnaden till ett landmärke för såväl Luleå som Norrbotten i stort. Läget är en naturlig knutpunkt för turismen i Luleå med sin nära förbindelse till isvägen på vintern och skärgårdsbåtarna på sommaren. 

Ett utdrag ur presentationen om Trivium:

Trivium blir en naturlig portal till Luleå och den arktiska regionen. Innehållet i huset ger besökaren mer tillgänglig utgångspunkt, där det går att få överblick och skapa förståelse för vad området har att erbjuda. Trivium kommer genom sitt innehåll bidra till möten mellan människor över olika generationer, med skilda erfarenheter och varierande drivkrafter. Teknikens Hus som tongivande aktör i huset utbildar och väcker experimentlusta, samtidigt som regionens högteknologiska kompetens och viktiga näringar får synlighet. Naturum visar upp och skapar sammanhang för kuststaden. Här finns en arena för regionens aktörer att mötas inom ramen för Teknikens Hus, samtidigt som Luleåbor och besökare kan mötas för spontan dialog kring vad som händer i staden, regionen och livet.

Teknikens Hus utsågs 2017 till Sveriges bästa Science Center för åttonde året i rad och besöks årligen av tusentals barn såväl som vuxna som vill lära sig mer om rymden, pappersbruk, gruvor, landhöjning och vattenkraft. 

  • Program Science center & naturum
  • Status Visionsarbete, pågående
  • Beställare Teknikens Hus
  • BTA 4 000 m²